Od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej
system HACCP stał się obowiązkowy we wszystkich
obszarach produkcji i przetwórstwa żywności a także
obrotu żywnością bez względu na wielkość
przedsiębiorstwa i rodzaj prowadzonej działalności.
Firma bhpex
pomoże wam opracować odpowiednią dokumentację i wdrożyć
system HACCP zgodnie z normami europejskimi.
Pamiętaj, że system HACCP to nie tylko:
-
zapewnienie
bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumenta;
-
spełnienie i
dostosowanie się do wymogów obowiązującego prawa to także:
-
poprawa wizerunku
firmy;
-
zwiększenie
konkurencyjności na rynku;
Zakład, który posiada
prawidłowo wdrożony system HACCP jest potencjalnie
zakładem niskiego ryzyka zagrożenia zdrowia konsumentów.
Stąd też kontrole prowadzone przez organy urzędowej
kontroli żywności nie muszą w nim być tak częste, jak w
zakładach nie spełniających stosownych wymogów GHP/GMP i
zasad HACCP. Nie czekaj nim będzie zbyt późno.
Skontaktuj się z jednym z wielu konsultantów firmy
bhpex [kontakt]
Pewnie zadajesz sobie pytania:
-
po
co to wszystko, skoro dotychczas nie było to
obowiązujące a nie obserwowano większych problemów z
bezpieczeństwem żywności.
-
Komu to potrzebne, czy nie doprowadzi to do likwidacji
polskich przedsiębiorstw?
-
Czy
nie jest to tworzenie nadmiernej biurokracji?
Otóż z firmą bhpex
zrobisz to najtaniej na
rynku więc nie musisz się martwić o koszty. Jeśli nadal
nie jesteś przekonany to przytoczymy pewien przykład:
/czerwiec 2001/ "Bydgoszcz - około 50 osób trafiło do
bydgoskich szpitali po spożyciu ciasta drożdżowego z
budyniem. Wypiek prawdopodobnie był zakażony salmonellą
- poinformował bydgoski Sanepid. Wszyscy chorzy jedli
wcześniej placek drożdżowy z kremem budyniowym,
wyprodukowany w jednej z ciastkarni. Ciastkarnia została
zamknięta przez Sanepid i poddana badaniom.
źródło PAP 2001-06-26
Wysokość kar....?
Korzyści wdrożenia systemu
HACCP
- Korzyści w
aspekcie ochrony zdrowia:
- Korzyści dla
przemysłu i handlu;
- zwiększenie zaufania
konsumentów;
- zmniejszenie kosztów
ubezpieczeń i postępowania prawnego;
- poprawa zgodności
produktu z wymogami;
- zwiększenie
zaangażowania kierownictwa w sprawy
bezpieczeństwa żywności;
- zmniejszenie ryzyka
związanego z działalnością przedsiębiorstwa;
- podniesienie
świadomości i wiedzy załóg w zakładach
spożywczych;
- poprawa organizacji
pracy w zakładach i zwiększenie ich
efektywności;
- obniżenie lub
minimalizacja kosztów wadliwości lub zaniedbań;
- Korzyści dla
konsumentów;
- zmniejszenie
zagrożenia chorobami przenoszonymi na drodze
pokarmowej;
- zwiększenie zaufania
dla producentów;
- Warto zatem
pamiętać, że system HACCP:
- chroni interesy
konsumenta zapewniając mu bezpieczną żywność;
- chroni interesy
producenta lub sprzedawcy żywności pozwalając mu
udowodnić, że prawidłowo prowadzi swą
działalność.
Pełna oferta systemu haccp
znajduje się pod adresem:
haccp.bhpex.pl
|